Mokinių ir mokytojų tarptautinė konferencija „Šiuolaikiniai atradimai ir technologijos pamokoje 2023“ Marijampolės Sūduvos gimnazijoje

Marijampolės Sūduvos gimnazijoje kovo 8 d. 9 val. pradėjo rinktis būsimi ir esami mokslininkai į mokinių ir mokytojų respublikinę konferenciją „Šiuolaikiniai atradimai ir technologijos pamokoje 2023“. Aktų salėje svečių laukė pavasariški žiedai, gardūs užkandžiai ir garuojanti kava, arbata.

 

Susirinkę bendraminčiai gėrėjosi muzikos mokytojos D. Klevienės ir šokių mokytojos I. Plikynienės mokinių pasirodymu. Gimnazijos direktorė Audronė Vaičiulienė tarė sveikinimo žodį visiems konferencijos dalyviams. Miesto meras Povilas Isoda pasidžiaugė, kad tokio lygio renginiai vyksta gimnazijoje. Seimo narys Andrius Vyšniauskas paskatino mokinius domėtis mokslu, nes jis tikrai reikalingas dirbant įvairius darbus.

Konferencijoje sutiko dalyvauti garbūs svečiai: Rokas Rudežas (per nuotolį) iš Slovėnijos, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) biochemijos ir biotechnologijų katedros profesorė, habilituota mokslų daktarė Vida Mildažienė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gimnazijos pradinės mokyklos gamtamokslinio ugdymo mokytoja Asta Malakauskienė, Vytauto Didžiojo universiteto  mokslų daktaras Baltramiejus Jakštys.

Renginį vedė mokiniai Gabija Stasiulevičiūtė ir Eimantas Botyrius.

 

Konferenciją pradėjo gamtamokslinio ugdymo mokytoja Asta Malakauskienė pranešimu „Vabalų pasaulio įdomybės ir grožis“. Tada pranešimus pristatė mokiniai. Marijampolės Sūduvos gimnazijos mokiniai Ugnė Makaveckaitė, Gabrielė Brusokaitė, Ąžuolas Anuškevičius skaitė pranešimą „Spanguolių antibakterinės savybės“ (angl. „Antibacterial properties of cranberries“). Vilniaus Žemynos gimnazijos mokinės Urtė Totmianinaitė ir Justė Ražanauskaitė – „Mikrobiologinės mitybos terpės gamyba ir kokybės kontrolės tyrimai Vilniaus Žemynos gimnazijoje“. Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazijos mokinės Aistė ir Elzė Demjanovaitės stebino tyrimu „Taninų kiekio tyrimas skirtingų rūšių arbatose“. Vytauto Didžiojo universiteto mokslų daktaras Baltramiejus Jakštys visus dalyvius sužavėjo pranešimu „Pursuit of scientific proofs – where they might lead to“. Gimnazistės Elzė Bisikirskaitė ir Vytė Vaitkevičiūtė iš Birštono gimnazijos supažindino su „Skirtingų vaistažolių ir antibiotikų įtaka arbatos grybo augimui“. Olivija Kukovica iš Kranj gimnazijos pristatė pranešimą „An investigation into the synthesis of Aspirin from saponification of wintergreen oil and acetic anhydride based on Green Chemistry Principles“. Marijampolės sav. Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokinė Airida Baliūnaitė – „Vasarą vandens pramogos su nematomomis būtybėmis“. Rokas Rudežas, chemijos mokytojas iš Kranj gimnazijos, nustebino pranešimu „Complex species and chemical equilibrium teaching with experiments“.

 

Pietų pertraukos metu dalyviai ne tik pasistiprino, bet ir turėjo progą pasidalyti savo įžvalgomis, galėjo pabendrauti, padiskutuoti, pasižvalgyti po Sūduvos gimnazijos darbo ir poilsio erdves. Antrą konferencijos dalį pradėjo VDU prof. habil. mokslų daktarė Vida Mildažienė su pranešimu „Netikėti atradimai, tiriant mikroskopinius Lietuvos vandens telkinių gyvūnus – samangyvius“. Pilviškių Santakos gimnazijos vaikinai Rokas Šukys ir Lukas Gustainis pristatė „Cheminio ir mechaninio poveikio audiniams tyrimą“ (angl. „Study of chemical and mechanical effects on tissues“). Neža Babič (iš Kranj gimnazijos) dalijosi pranešimu „The effect of combining antimycotics with essential oils on the growth of Candida glabrata and Candida krusei“. Kėdainių „Atžalyno“ gimnazijos mokinė Gustė Žilinskaitė dalijosi įžvalgomis apie „Eksperimentą su sėklomis. Pagrindiniai veiksniai, darantys įtaką daigumui“. Marijampolės sav. Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokinė Gerda Stralkutė skaitė pranešimą „Paprastojo Lazdyno (Corylus avellana) fenologiniai tyrimai“. Marijampolės Sūduvos gimnazijos KTU moksleivių grupė stebino savo įžvalgomis pranešime „Bakterijų augimo priklausomybė nuo muilo koncentracijos mitybinėje terpėje“ (angl. „Dependence of bacterial growth on soap concentration in nutrient medium“). Kamilė Vyšniauskaitė ir Ugnė Marija Kulvinskytė iš Vilniaus Žemynos gimnazijos pristatė projektą „Nelik abejingas. Prisijunk ir tu!“.

 

Išklausius visus pranešėjus, atėjo laikas apdovanojimams. Komisija buvo labai reikli, bet teisinga: komentavo kiekvieno mokinio pranešimą, išryškino stipriąsias ir silpnąsias darbo puses. Komisijos pirmininkė V. Mildažienė įvertino konferenciją kaip sėkmingą projektą. Išskirtinę padėką pareiškė mokytojai Ritai Kazlauskienei už tradicinę konferenciją. Pirmininkė mokiniams ir jų mokytojams siūlė tęsti pradėtus tyrimus ir neišsigąsti išsakytų mokslininkų pastabų. Pabiro prizų ir apdovanojimų lietus.

Konferencijos dalyvius galima buvo apdovanoti dėl geranoriškų rėmėjų. Renginio vedėjai dėkojo Marijampolės savivaldybės administracijai ir miesto merui, Seimo nariui Andriui Vyšniauskui, VšĮ „Lispa“ mokyklos direktoriui Vaidui Baranauskui, UAB „Mantinga“, knygynui „Pegasas“, UAB „Laurisa“.

 

Skambėjo padėkos gimnazijos direktorei A. Vaičiulienei, visai administracijai, šokių ir muzikos mokytojoms Ilonai Plikynienei ir Danutei Klevienei, valgyklos darbuotojoms už skanius pietus, Marijampolės televizijai. Pačios  nuoširdžiausios padėkos buvo skirtos mokiniams ir juos ruošusiems mokytojams.

Konferencijos sumanytoja ir koordinatorė biologijos mokytoja Rita Kazlauskienė dėkojo savo kolegoms: A. Taputienei, L. Kasperavičienei, V. Januškaitienei, D. Liutkevičienei, A. Ivanauskaitei, pavaduotojui D. Kazlauskui, anglų kalbos mokytojai G. Baltrūnienei (ji vertėjavo), renginių organizatoriui R. Rutkauskai. Be jų bendradarbiavimo šis renginys nebūtų įvykęs.

 

Renginio pabaigoje, užvesti muzikos mokytojos D. Klevienės vadovaujamo folklorinio ansamblio „Klevelis“, visi linksmai pašoko. Tada su gera nuotaika ir įspūdžiais visi atsisveikino, linkėdami vieni kitiems susitikti čia vėl po metų.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.