Kelionė „Dinozaurų era“

Svetlana Bystronovskaja
,
ikimokyklinio ugdymo mokytoja

Vilniaus lopšelio-darželio „Lakštingala“ „Pelėdžiukų“ grupės ugdytiniai ir mokytoja Svetlana Bystronovskaja leidosi į kelionę „Dinozaurų era“.

 

Būdami aktyvūs, smalsūs ir žingeidūs patyrėme nepaprastų nuotykių – laiko mašina įveikėme milijonus metų atgal ir persikėlėme į dinozaurų erą. Šie gyvūnai milijonus metų karaliaudami klaidžiojo po pasaulį. Kad sužinotume, kaip jie gyveno, teko daug patirti – stebėti, klausyti pasakojimų, lipdyti, apvedžioti, ieškoti, pasakoti, atlikti eksperimentus. Kaip tikri ekspedicijos dalyviai atlikome daug užduočių bandydami sukurti savąjį kvapą gniaužiantį dinozaurų pasaulį.

 

Pirmiausia vaikai susipažino su Žemėje gyvenusių dinozaurų įvairove, stengėsi pakartoti dinozaurų pavadinimus – Akylozauras, Pleziozauras, Tiranozauras ir t.t. Aptarėme dinozaurų išvaizdą, ieškojome į juos panašių gyvūnų. Vaikai iš plastilino lipdė dinozaurus, iš molio darė jų pėdsakus, naudodami popierines lėkštutes kūrė savąjį dinozaurą. Tai buvo ne tik kūrybinis darbas, bet ir puiki mankšta pirštukams.

 

 

Toliau patyrėme dar vieną iššūkį: mokėmės apvedžioti dinozauro šešėlį. Ši užduotis pasirodė tikrai ne iš lengvųjų. Vaikų pastabumo prireikė ir kitoje užduotyje: pasirinkę žaislinį dinozaurą, vaikai turėjo surasti jo paveikslėlį ir apibūdinti.

 

 

Kaip tikri paleontologai tyrinėjome dinozaurų pasaulį toliau. Žaidėme žaidimą: išdėliojome korteles su dinozaurų vaizdais ir vaikai turėjo pereiti takelį neatsistodami ant  mėsėdžio dinozauro. Taip vaikai labiau įsisavino žinias, kurie dinozaurai yra mėsėdžiai, o kurie žolėdžiai.

 

Dinozaurai visada gyveno gerai: mėgavosi šiluma, buvo sotūs ir laimingi. Tačiau kartą dinozaurai ore pajuto dūmus – tai buvo ugnikalnio išsiveržimo pradžia. Lauke, smėlio dėžėje, kurioje buvo apsigyvenę dinozaurai, iš smėlio pastatėme didelį ugnikalnį, kuris savo viduje slėpė butelį. Į jo vidų įdėjome sodos, dažų ir įpylėme acto. Iš nuostabos vaikų akys vis labiau plėtėsi stebint, kaip lava (putos) užpildo dinozaurų pasaulio erdvę ir prasideda badas – išgyventi gali tik maži, mažai valgantys dinozaurai. Eksperimentas padėjo suprasti, kodėl išnyko dinozaurai ir atsirado naujos jau pažįstamos gyvūnų rūšys.

 

Veiklos vaikams buvo labai įdomios, naudingos ir tenkinančios jų dabartinį smalsumą. Jie susipažino su pačiais seniausiais Žemės gyventojais, didingais gyvūnais, kurių istorija nemažiau įspūdinga.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.