Projekto „Pasakojimas yra menas“ veiklos Rumunijoje

Reda Skėrytė
,
direktoriaus pavaduotoja ugdymui, projekto dalyvė

Šiaulių r. Meškuičių lopšelio-darželio mokytojų komanda, vykdydama tarptautinės „Erasmus+“ programos projektą „Pasakojimas yra menas“ (angl. „Story Telling is an Art“), gegužės 16–20 d. viešėjo Rumunijoje. Tai pirmas vizitas pas užsienio partnerius, kadangi kiti susitikimai dėl pandeminės situacijos vyko tik virtualiai.

 

Svečiavomės kalnų apsuptoje Intorsura Buzaului miesto Mihail Sadoveanu gimnazijoje. Vos nuvykus pradžiugino šiltas sutikimas: tautiniais rūbais vilkintys mokiniai ir mokytojai, rumuniškos dainos, tradicinės sutiktuvės su pyragu ir druska, plevėsuojančios visų projekto partnerių šalių vėliavos. Ekskursijai po mokyklą vadovavo vyresniųjų klasių mokiniai, projekto gidai. Aplankėme paveikslų, piešinių ir kitų projekto „Story Telling is an Art“ darbų parodą, žiūrėjome mokinių mini spektaklį, parengtą projekto veiklos „Pasakojimas ir drama“ metu. Žaisdami edukacinį žaidimą „Ledlaužis“ artimiau susipažinome su projekto partneriais. Edukacinės veiklos metu rašėme eiles anglų, rumunų ir lietuvių kalbomis žąsies plunksna ir plunksnakočiu.

 

 

Intorsura Buzaului miesto darželyje stebėjome įvairaus amžiaus vaikų grupių ugdomąsias veiklas, dalyvavome edukacijose. Kadangi partneriai iš Rumunijos buvo atsakingi už pasakojimų kūrimo naudojant piešimo technikas ir paveikslus vykdymą, tai išbandėme piešimo ant įvairių paviršių – akmens, medžio lentelių, šaukštų technikas. Vėliau, sukurdami trumpą pasakojimą, savo darbus pristatėme vieni kitiems.

 

Įkvėpimo pasakojimams galėjome pasisemti Brano mieste esančiame Istorijų slėnyje. Čia galėjome užeiti į svečius pas snieguolę ir septynis nykštukus, pelenę, raganą ir t.t. Tai puiki vieta vaikų edukacinėms veikloms, kūrybiškumo, įvairių sričių gebėjimų ugdymui.

 

Viešnagės Rumunijoje metu išgirdome Drakulos legendą, aplankėme nacionalinį rumunų paminklą ir žymų objektą – Brano pilį, kurioje gyveno grafas Vladas Tepešas, airių romanisto Bramo Stokerio kūrinio „Drakula“ prototipas. Mūsų dėmesį patraukė pilyje eksponuojama Rumunijos karalienės Marijos surinkta baldų ir meno kūrinių kolekcija. Kalno apačioje įrengtame muziejuje po atviru dangumi eksponuojami iš visos šalies surinkti valstiečių darbo įrankiai, pastatai.

 

Partneriai iš Rumunijos pristatė savo šalies švietimo sistemą, kultūrą, įstabaus grožio kraštovaizdžius. Grožėjomės Karpatų kalnais, ilgiausia vien tik Rumunijos teritorijoje tekančia upe Olto, šniokščiančių krioklių vaizdais, nacionalinio parko gyvūnų įvairove. Aplankėme Brašovo gotikinę juodąją bažnyčią, pirmąją Rumunijos mokyklą ir spaustuvę, siauriausią Rumunijos gatvę, Intorsura Buzaului miesto ortodoksų bažnyčią ir muziejų.

 

Savaitės vizitas Rumunijoje prabėgo labai greitai. Jo metu praplėtėme ne tik profesines, bet ir sociokultūrines žinias, patobulinome anglų kalbos, bendravimo ir komandinio darbo įgūdžius. Išvykome sužavėtos rumunų svetingu priėmimu ir nuoširdžiu bendravimu, pasisėmusios naujų idėjų projekto veiklų įgyvendinimui Lietuvoje.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.