STEAM lauko kalėdinės dirbtuvės Mažeikių lopšelyje-darželyje „Saulutė“

Loreta Gečienė
,
mokytoja metodininkė
Lina Varapnickienė
,
mokytoja

Mažeikių lopšelyje-darželyje „Saulutė“ nuo gruodžio pradžios iki pat Trijų karalių šurmuliuoja STEAM kalėdinės dirbtuvės, kurių  tikslas – esamoje eksperimentų erdvėje įrengti kūrybines, mobilias dirbtuves vaikų kūrybiškumui ugdyti, o jų paskirtį keisti pagal poreikį arba pasiūlytą naują idėją bet kuriuo metų laiku.

 

Pirmiausia, mokytojos kartu su ugdytiniais ir jų tėvais, panaudodami polietileno plėvelę, pagamino sienas ir vasaros pavėsinę (eksperimentų, tyrinėjimų erdvę) pavertė kalėdinėmis dirbtuvėmis, kurias vaikai pavadino Ledo nameliu. Mažieji jį išpuošė savo piešiniais ne tik spalvotu guašu, bet ir įvairių spalvų dantų pasta. Išradingos vaikų mamos pagamino nuotaikingą dirbtuvių šeimininką Nykštuką ir jo draugą Besmegenį bei kalėdinę kojinę su 24 užduotimis. Kiekvieną dieną vaikai gali leistis į kūrybišką kelionę, patirti pažinimo džiaugsmą, įveikti sunkumus, mėgautis geromis emocijomis. Veiklų kalendorius – įvairus, skatinantis kurti, mąstyti, bendrauti ir bendradarbiauti, stiprinantis pasitikėjimą savimi: papuošti eglutes, pasigaminti ledo žaisliukus, šviečiančius žibintus, besmegenius, sukonstruoti nykštukams namus, pagaminti paukšteliams lesyklėles iš antrinių žaliavų, paruošti maistą paukšteliams, eksperimentuoti su tikru ir dirbtiniu sniegu, statyti ledo pilis, kurti ant sniego spalvotas pasakas, gerti arbatą ir klausytis kalėdinių istorijų bei aktyviai judėti lauke. Kitų grupių vaikų, tėvų bei pedagogų pasiūlytos spontaniškos idėjos ir veiklos, kaip išradingai ir naudingai galima žiemą leisti laiką lauke, suteikia dar didesnį netikėtumo jausmą, norą bandyti ir kurti. Spalvingų ir įtraukiančių veiklų sąrašą galimą tęsti, nes vaikai yra patys didieji kūrėjai ir išradėjai. Visa bendruomenė laukia Trijų Karalių šventės, kai visi susirinkę išlydės eglutes į „Miego šalį“, pasidžiaugs kūrybiškai praleistu laiku, žiūrės sukurtą filmuką apie tai, kas vyko STEAM kalėdinėse dirbtuvėse. Idėja keisti dirbtuvių paskirtį – patraukli visai bendruomenei. Pavasarį tyrinėjimų erdvė transformuosis į šiltnamį, kuriame bus sodinamos daržovės. Vaikai jas prižiūrės, ir žinoma, valgys, augs sveiki ir stiprūs.

 

STEAM dirbtuvių įkūrimo idėja leidžia suprasti, kad gebant kūrybiškai dirbti, nereikia didelių erdvių ar  investicijų. Laukas yra ta vieta, kur vaikai jaučiasi laisvi, kūrybiški ir smalsūs.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.