Gamtotyros stovykla „Aš – mažasis STEAM kūrėjas“

Rita Lekienė
,
ikimokyklinio ugdymo auklėtoja, stovyklos vadovė
Kamilė Dubytė
,
mokytojo padėjėja, stovyklos veiklų organizatorė

Tauragės lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ vasaros gamtotyros stovykla „Aš mažasis STEAM kūrėjas“ į naujų potyrių ir atradimų veiklą pakvietė 75 vaikus. Projekto veikloms vykdyti Tauragės rajono savivaldybė skyrė 3 800 eurų, tad įsigijome penkių dalių STEAM (integralaus gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, meno ir matematikos taikymo) eksperimentų rinkinį.

 

Stovyklos veiklos tikslas – skatinti vaikus tapti mažaisiais tyrinėtojais, stebėtojais, atradėjais – aktyviai veikiant gamtoje ir pozityviai bendradarbiaujant. Vaikai eksperimentavo, išbandė naujų priemonių ir sužinojo, kad augalai auga iš sėklų, jiems reikia šviesos ir vandens; didinamaisiais stiklais tyrinėjo sliekus ir sraiges, o naudodami eksperimentų rinkinį „Vanduo ir oras“ mažieji išbandė kaip vanduo kyla ir kuria jėgą, kaip oras perduoda energiją.

Aktyvūs stovyklautojai eksperimentavo su svertu, skridiniu ir magnetu. Vaikai savarankiškai svėrė, matavo, palygino, konstravo įvairių svorių ir formų daiktus, ypač ši veikla patiko berniukams. Atlikdami eksperimentus su šviesa ir garsu, vaikučiai įsitikino, kad garsą galima girdėti ir matyti, kad jis perduodamas laidais, kad šviesa suformuoja šešėlius, ją galima nukreipti. Smalsieji stovyklautojai atliko eksperimentus: „Vulkano išsiveržimas“, „Medūza“, „Vaivorykštė lėkštėje“. Vaikai maišė spalvas, pilstė skysčius, stebėjo, palygino, analizavo, apibendrino rezultatus. Eksperimentai buvo ne tik įdomūs, bet ir labai smagūs, netrūko vaikiško juoko, nuostabos šūksnių ir gerų emocijų.

 

Dieną stovyklautojai pradėdavo nuotaikinga rytine mankšta skambant stovyklos dainai. Popiečio poilsis, pokalbiai, veiklų aptarimai vyko lauko palapinėse.

 

Aplankėme Tauragės rajono Pagramančio regioninį parką, Tauragės krašto muziejų „Santaka“, S. Klymanto gyvūnų prieglaudos namus, D. Poškos muziejų Baubliuose, Rambyno kalną ir Raganų eglę, vaikai skaičiavo eglės kamienus, tyrinėjo medžio žievę, kankorėžius, šešėlio ilgį. Įsitikinome, kad eglės kamieną apglėbti reikia septyniolikos vaikų ir trijų vadovų rankų.

 

Gamtotyros stovykloje sėkmingai pavyko aktyvi, įdomi, žaisminga patirtinė veikla sėkmingai taikant STEAM idėjas ir priemones, kai kiekvienas vaikas – smalsus, tyrinėjantis, kūrybiškas, aktyvus, pasitikintis, pozityvus, bendraujantis, įveikiantis iššūkius.

 

Iki kitos vasaros, smalsūs tyrinėtojai!

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.