Augame kartu su teatru

Dalė Dargienė
,
projekto vadovė, Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ mokytoja

Kūrybiškai mąstančio jauno žmogaus ugdymas yra šio laikmečio prioritetas, o teatras yra viena palankiausių aplinkų kūrybiškumui ugdyti(s). Teatrinė patirtis plėtoja ne tik specifinius meninius gebėjimus, bet ir skatina visapusiškiau ir lanksčiau mąstyti, kūrybiškiau išnaudoti viduje slypinčias galias, sukuria palankią aplinką bendradarbiauti.

Šiaulių menų mokykla įgyvendina tęstinį projektą „Augame kartu su teatru“, kuriame šiais metais dalyvauja Pasvalio kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studija „Drama“ (vadovė Asta Simonaitė), Šeduvos kultūros ir amatų centro teatras „Laumžirgiai“ (vadovė Izolina Stanulienė) bei Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studija „Kompanija šauni“ (vadovai Dalė ir Virginijus Dargiai).

 

Kartą per mėnesį edukacinėse dirbtuvėse jaunuoliai gilinasi į pagrindinius spektaklio (su)kūrimo elementus (vaidmens kūrimo, režisūros, scenografijos) ir spektaklio atkodavimo subtilybes. Profesionalūs menininkai (režisieriai Eglė Kižaitė ir Jonas Tertelis, teatrologė Nomeda Šatkauskienė, aktoriai Monika Šaltytė ir Dalius Jančiauskas, dailininkės Romualda Jokubauskienė, Edita Sudžiūtė, grimo specialistė Ramunė Žilinskienė) dalijasi asmenine patirtimi, tokiu būdu paaugliai gali giliau suvokti kūrybinės veiklos prasmingumą, suprasti tokios veiklos tęstinumo galimybes, susipažinti su teatro srities profesijomis.

 

Kęstučio Šalčio nuotraukos

Paauglystėje jaunuoliai dažnai „nusisuka“ nuo meno, pradeda nepagrįstai negatyviai vertinti kūrėjus ir kūrybinę aplinką dėl bendruomenėje gajų stereotipų apie menininkus ir meną. Per projektą paaugliai ne tik stebi ir analizuoja Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektaklius, bet ir patys aktyviai veikia profesionalaus teatro aplinkoje, o tai sudaro galimybę pagilinti žinias ir supratimą apie teatro meną bei formuotis naujoms vertybėms.

Paaugliai kartu su menininkais ieško atsakymo į klausimą „Ką menai gali jiems duoti?“. Visada bus aktualus asmens, sugebančio aktyviai bendrauti su menininkais ir jų sukurtais kūriniais, ugdymas(is), todėl tikėtina, kad per projektą įgytas patyrimas prisidės prie supratingo teatro meno žiūrovo auginimo.

 

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė. Esame dėkingi Valstybiniam Šiaulių dramos teatrui – pagrindiniam šio projekto partneriui.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.