Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos mokiniai – nacionalinio konkurso nugalėtojai

Raimonda Rumbinaitė
,
Kuršėnų Lauryno Ivinskio g-jos mokytoja

Ką tik baigėsi nacionalinis mokinių darbų konkursas „Praeities stiprybė – dabarčiai“, kurio pagrindinis šūkis – „Pažink laisvę!“. Konkurse buvo kviečiamos dalyvauti visų Lietuvos mokyklų 9–12 klasių mokinių komandos. Jos, pasitelkusios tiriamuosius bei kūrybinius įgūdžius, buvo skatinamos pažinti sudėtingus, įdomius ir įkvepiančius Lietuvos laisvės kovų įvykius, asmenybes ir atskleisti įvairius jų įamžinimo būdus. Taip pat mokyklų komandoms siūlyta naujai pažvelgti į gyvenamąją aplinką ir tapti savotiškais savo krašto detektyvais.

 

Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos, VU Istorijos fakulteto ir LR Kultūros ministerijos organizuotas konkursas „Praeities stiprybė – dabarčiai“ ypatingas  dar ir tuo, kad jame daug dėmesio skiriama ne tik pilietiškumo ir istorinių žinių stiprinimui, bet ir kūrybiškumo bei kritiškumo lavinimui. Visos užsiregistravusios ir pirmines idėjas pateikusios komandos turėjo galimybę konsultuotis su meno ir istorijos mokslo atstovais, kurie padėjo atrasti ir patraukliai išplėtoti pagrindinę projekto sumanytojų idėją ir kuo interaktyviau pristatyti joje slypintį istorinį atradimą.

 

Organizatoriai konkurso komandoms siūlė sukurti iki 5 min vaizdo įrašą, kuris būtų reportažas, meninis pasirodymas, interviu, pasiūlyta ir kita įamžinimo forma. Žodžiu, pristatomas darbas – kiekvienos komandos vaizduotės išbandymas. Patys originaliausi, daugiausia komisijos ir visuomenės dėmesio prikaustę darbai konkurso organizatorių buvo apdovanoti ypatingais – patyriminiais prizais.

 

Darbus vertino konkurso organizatorių sudaryta komisija, kuri kitam etapui išrinko dešimt geriausių filmukų. Darbai buvo pristatyti internetinėje erdvėje ir laukė visuomenės įvertinimo. Tarp 10 geriausių darbų, atrinktų konkurso finalui, kartu su Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija, Alytaus Putinų gimnazija, Mažeikių Gabijos gimnazija, Šiaulių r. Meškuičių gimnazija, Molėtų gimnazija, KTU inžinerijos licėjumi, Molėtų gimnazija, Marijampolės savivaldybės Anzelmo Matučio gimnazija, Pakruojo „Atžalyno“ gimnazija ir Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos abiturientų filmukas „Nors moteris, bet karžygys dvasia“ apie Kuršėnuose paskutiniame posėdyje dalyvavusią sukilimo vadę Emiliją Pliaterytę. Visi finalo dalyviai su palaikymo komandomis buvo pakviesti į Vilnių. Vilniuje aplankė VU, Generolo Jono Žemaičio karo akademiją, pasivaikščiojo senamiesčio gatvelėmis.

 

Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazistų – Pijaus Milašiaus, Kamilės Milieškaitės, Gustės Liutvinaitės, Smiltės Bundulaitės, Arno Katiliaus, Jeronimo Kunickio sukurtas filmukas „Nors moteris, bet karžygys dvasia“ pateko ne tik į geriausių Lietuvos mokyklos moksleivių sukurtų filmukų dešimtuką, bet ir konkurso organizatorių pripažintas geriausiu mokinių filmuku. Mokinius konsultavo mokytojos Violeta Laurutienė ir aš, Raimonda Rumbinaitė. Filmukas 15 min.lt apklausoje surinko 3858 balsus ir tapo nugalėtoju.

Sveikinimai

 

Konkurso nugalėtojais be Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos mokinių sukurto filmuko išrinkti dar dviejų Lietuvos mokyklų filmukai – Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijos filmukas „Neįteikti atestatai“, laimėjęs trečią vieta, Mažeikių Gabijos gimnazijos filmukas „Mano sūnėnas – išgelbėtas berniukas“, laimėjęs antrą vietą. Džiugu, kad pagrindinis prizas atiteko Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos filmuko „Nors moteris, bet karžygys dvasia“ kūrėjams.

Į Paskutinio skambučio šventę pasveikinti nugalėtojų – Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos kūrėjų komandos – atvyko Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius Virginijus Vitalijus Vilkelis, VU Istorijos fakulteto prodekanas daktaras Norbertas Černiauskas ir Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo rengimo skyriaus vyr. specialistė Lina Kranauskienė. Jie atvežė ne tik padėkos raštus, bet ir pagrindinį prizą – 500 eurų dovanų čekį.

 

Ačiū rengėjams už konkursą, už minties skrydį, už pagalbą.

Išvyka į Vilnių

 

Balandį 47 I–IV gimnazinių klasių mokiniai su mokytojomis Violeta Laurutiene, Raimonda Rumbinaitė ir socialine pedagoge Florentina Navickiene vyko į Vilnių. Ekskursijos metu dr. Norberto Černiausko buvome supažinti su VU istorijos, filosofijos ir filologijos fakultetais, VU aplinka, pavedžioti vidiniais kiemeliais. Išklausėme ir įdomią paskaitą apie moteris partizaniniame kare. Vėliau mokiniams, dalyvavusiems konkurso finaliniame etape „Praeities stiprybė – dabarčiai” ir juos paruošusioms mokytojoms, buvo įteikti konkurso organizatorių  prizai. Mūsų gimnazistų – Pijaus Milašiaus, Kamilės Milieškaitės, Gustės Liutvinaitės, Smiltės Bundulaitės, Arno Katiliaus, Jeronimo Kunickio sukurtas filmukas „Nors moteris, bet karžygys dvasia“ pateko į geriausių Lietuvos mokyklos moksleivių sukurtų filmukų dešimtuką, o konkurso organizatorių įvertintas kaip geriausias mokinių filmas. Mokinius konsultavo mokytojos Violeta Laurutienė ir Raimonda Rumbinaitė.

 

Taip pat gimnazistai Vilniuje susipažino kario profesija, lankėsi Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje. Mokiniai ir mokytojos apžiūrėjo Vilniaus senamiestį, džiaugėsi nuostabiu oru ir nuostabiu oru ir nuotaika.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.