„Erasmus+“ KA2 projekto „Auginkime mažą laimę kartu“ dalyvių vizitas Turkijoje

Olivija Barzdaitienė
,
socialinė pedagogė
Odeta Gluoksnytė
,
anglų kalbos mokytoja metodininkė

Marijampolės Rimanto Stankevičiaus progimnazijos mokytojai ir mokinės rugsėjo 25 d. grįžo iš „Erasmus+“ KA2 projekto „Auginkime mažą laimę kartu“ (angl. „Let’s grow small happiness together“) antrojo mobilumo Turkijoje, Salihlio mieste. Į susitikimą, kuris vyko rugsėjo 18–25 d., vyko septintos klasės mokinės: Goda Račkelytė, Vėtra Gauryliūtė, Emilija Neveckaitė, Eva Abromavičiūtė ir Justė Trečiokaitė, bei aštuntos klasės mokinė Aušrinė Izabelė Papečkytė, mokytoja Odeta Gluoksnytė ir socialinė pedagogė Olivija Barzdaitienė. Šį projektą mūsų mokykloje koordinuoja anglų kalbos mokytoja metodininkė Odeta Gluoksnytė. „Erasmus+“ KA2 projekto „Auginkime mažą laimę kartu“ šalys partnerės yra Lietuva, Italija, Rumunija, Turkija ir projekto koordinatorė Lenkija.

 

Mobilumo Turkijoje pagrindinė tema buvo talentų šou – muzika. Pirmasis susitikimas prasidėjo kiekvienos šalies partnerės himno giedojimu. Vėliau kiekviena šalis pademonstravo pristatymus apie savo šalį, supažindino su savo šalies kultūra. Turkijos ir Italijos atstovai taip pat supažindino su savo švietimo sistema. Po pietų apžiūrėjome Salihlio miestą. Kitą dieną vykome į Salihlio Namiko Kemalio vidurinę mokyklą, kurioje mokiniai bendravo, šoko, dainavo, mokėsi turkiškų dainų ir žaidė įvarius žaidimus. Kiekvienos šalies partnerės atstovai pristatė savo šalies tradicinį maistą, tradicinius šokius ir dainas. Lankėmės Salihlio miesto muziejuje.

 

Mobilumo metu turėjome puikią progą geriau pažinti Turkijos istoriją ir kultūrą. Apžiūrėjome senovinį Sardžio miestą, kuris yra netoli Salihlio, dabartinio Sarto vietoje, Turkijos Manisos provincijoje; taip pat senovinį Epheso miestą, esantį netoli Seldžiuko, Izmiro provincijoje prie Egėjo jūros. Sužinojome, kad nuo 2015 m. Epheso archeologinė vietovė yra įrašyta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Aplankėme Pamukkale – mineralinių versmių vietovę, esančią pietvakarių Turkijoje, Denizlio provincijoje, Didžiojo Mendereso slėnyje prie Hierapolio miesto griuvėsių. Pamukalėje kalnų šlaitais žemyn teka labai druskingas mineralinis vanduo, apnešantis uolas kalkių sluoksniu. Ant jų per ilgą laiką susiformavo kalkių terasos, baseinai, sienos. Senovės miestas Hierapolis, įkurtas Pergamo karaliaus XI a. prieš Kristų, yra labai svarbus Pamukalės istorijoje – čia žuvo vienas iš Kristaus mokinių. Archeologų Hierapolis dar kitaip vadinamas Šventuoju miestu. Keltuvu kilome į 1400 m aukštį pasigrožėti miestu ir kalnais iš viršaus. Grįždami autobusu į Salihlį, dainavome visų šalių partnerių dainas, daug bendravome. Visos veiklos buvo skirtos gerai nuotaikai ir savijautai sukurti, geroms emocijoms skatinti, savo talentams atskleisti ir muzikiniams gebėjimams lavinti.

 

Paskutinė mobilumo diena buvo skirta refleksijai: aptarėme nuveiktus darbus, diskutavome apie vizitą Lietuvoje ir darbus, kuriuos reikia atlikti iki kito vizito. Vizitą Turkijoje užbaigėme gražia, didele vakarone, kurios metu daug šokome, dainavome, gavome sertifikatus ir džiaugėmės kartu praleistu laiku, bet tuo pačiu ir liūdėjome, kad atėjo metas atsisveikinti.

Kitas vizitas numatytas spalio viduryje Lietuvoje, mūsų gimtajame mieste Marijampolėje. Šio susitikimo tema bus nuotraukų istorijos.

 

Tokie tarptautiniai projektai – puiki galimybė tobulinti anglų kalbą, mokytis, tobulėti ir geriau pažinti save ir kitus daugiakultūrėje erdvėje. „Erasmus+“ projektai suteikia galimybę mokiniams, mokytojams ir visai progimnazijos bendruomenei aktyviai dalyvauti tarptautinėse veiklose. Dalyvavimas projektuose ne tik praturtina mokymo procesą ir skatina mokymosi motyvaciją, atveria galimybes ugdyti mokinių tarptautiškumo kompetencijas, bet ir padeda kurti geresnius progimnazijos bendruomenės narių tarpusavio santykius.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.