Festivalis „Laiminga vaikystė švarioje žemėje“

Aušra Marcinkevičienė
,
Alytaus l.-d. „Putinėlis“ meninio ugdymo mokytoja ekspertė

Balandžio 29 dieną Alytaus lopšelis-darželis „Putinėlis“ organizavo Alytaus švietimo įstaigų priešmokyklinio amžiaus vaikų STEAM madų šou lauko erdvėje festivalį „Laiminga vaikystė švarioje žemėje“. Šis renginys buvo skirtas atliekų skatinimo mažinimui bei ugdytinių skatinimui domėtis Žiedinės ekonomikos principais, ES žaliojo kurso tikslų įgyvendinimo idėjomis bei parodyti ugdytiniams, kad antrinis daiktų dizainas arba panaudojimas gali tapti mūsų kasdienybės dalimi, bei rūpestis dėl ateities gyventi tvariai.

 

Antrinis žaliavų, daiktų panaudojimas – neatsiejama ekologijos dalis. Tikrai, kam gi išmesti, jeigu galima panaudoti dar kartą? Šis festivalis – tai vizualizacija kaip galima sukurti puikius ir meniškus drabužius, aksesuarus, dekoracijas iš nieko nekainuojančios antrinės žaliavos, nebenaudojamų arba tiesiog išmetamų į sąvartyną laikraščių, plastikinių maišelių, plastikinių bei popierinių indų, iš senų mamyčių ir tėvelių drabužių ar kitos antrinės medžiagos.

 

Alytaus miesto švietimo įstaigų priešmokyklinio amžiaus vaikų STEAM madų šou festivalį lauko erdvėje, pasitelkiant muziką „Laiminga vaikystė švarioje žemėje“ organizavo Alytaus lopšelio-darželio „Putinėlis“ direktorė Simona Užkurė ir meninio ugdymo mokytoja ekspertė Aušra Marcinkevičienė. Festivalį globojo ir rėmė ES Parlamento narys Bronis Ropė ir jo padėjėja Dzūkijoje Zita Valiūnienė. Prie festivalio rėmimo ir apdovanojimų prisijungė LR Seimo nario Giedriaus Surplio patarėjas Petras Valiūnas, kuris vaikus gausiai apdovanojo įvairiomis vaikiškomis knygelėmis.

 

Festivalyje dalyvavo septynios Alytaus švietimo įstaigos, t. y. Alytaus lopšelio-darželio „Putinėlis“ „Saulyčių“ priešmokyklinės grupės ugdytiniai ir priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vida Balčiūnienė, dainavo šios grupės talentingas solistas Einaras Grigaravičius, Alytaus lopšelio-darželio „Girinukas“ meninio ugdymo mokytoja Rima Vaickelionytė-Zenevičienė ir priešmokyklinio ugdymo mokytoja Vaida Sadauskienė su ugdytiniais, Alytaus lopšelio-darželio „Pušynėlis“ meninio ugdymo mokytoja Jurgita Stepanavičienė ir priešmokyklinio ugdymo mokytojos Vaida Selevičienė ir Jurgita Danisevičienė, Alytaus lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ meninio ugdymo mokytoja Reda Vokietaitienė ir priešmokyklinio ugdymo mokytoja Rimutė Tankevičienė su ugdytinais, Alytaus „Drevinuko“ mokyklos-darželio meninio ugdymo mokytoja Dalia Vosylienė ir priešmokyklinio ugdymo mokytoja Lina Augustinavičienė su ugdytiniais, Alytaus jaunimo centro vokalinės studijos „Boružėlė“ priešmokyklinės grupės ugdytiniai, kuriuos parengė festivaliui vokalo mokytoja ekspertė Raimonda Remeikienė ir choreografijos mokytoja Renata Vaikšnorienė, Alytaus lopšelio-darželio „Nykštukas“ meninio ugdymo mokytoja ekspertė Jolanta Sabonienė ir priešmokyklinio ugdymo mokytoja Asta Gecevičienė ir Angelė Narkunienė su ugdytiniais.

 

 

Festivalio užduotis buvo: viena iš atstovaujamos Alytaus švietimo įstaigos priešmokyklinio ugdymo vaikų grupė festivaliui turėjo pasigaminti iš antrinių žaliavų drabužius, aksesuarus ar dekoracijas ir lauko erdvėje, pademonstruoti kūrybiškai, pasitelkiant muziką madų šou. Kadangi baigiamasis apdovanojimų festivalis vyko penktadienį prieš Motinos dieną, tai šis renginys buvo susietas su Motinos dienos paminėjimu. Iš bendrų septynių įstaigų videopateikčių buvo sujungta į bendrą visumą video pateiktis.

 

Dėkojame Alytaus švietimo įstaigoms, prisijungusioms prie tokio tvaraus festivalio. Nuoširdžiai dėkojame rėmėjams ir ypatingai dėkojame ugdytinių tėveliams.

 

Nebūkime nuobodūs – būkime išradingi!

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.