Užsienio kalbų savaitė

Jūratė Šataitienė
,
Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės m-klos vyresn. anglų kalbos mokytoja

Kovo 21–25 d. Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinėje mokykloje vyko kasmetės užsienio kalbų (anglų, rusų, vokiečių) savaitės renginiai.

 

Penktokai demonstravo raštingumo įgūdžius konkurse „Spelling Bee“, septintokai varžėsi anglų-rusų kalbų protmūšyje, o aštuntokai suko galvas rusų kalbos viktorinoje „Мы – знатоки!“. Mokiniams buvo ne tik linksma bei įdomu, bet ir naudinga pasitikrinti žinias, lavinti atmintį ir dėmesingumą. Laimėtojai buvo apdovanoti diplomais, o likusiems dalyviams palinkėta optimizmo siekiant asmeninės pažangos.

 

Mokiniai išbandė meninius gebėjimus eilėraščių užsienio kalbomis deklamavimo konkurse. Žavinga stebėti, kaip kita kalba besimokantys vaikai sugeba perteikti originalias autorių mintis, jausmus ir emocijas. Žinoma, kad tai pavyktų, dalyviams pirmiausia reikėjo pasistengti mokantis eilėraščius atmintinai – tai ne vienam šiuolaikiniam mokiniui yra gana didelis iššūkis.

 

 

Užsienio kalbos mokymasis apima ne tik žodyno ir gramatikos sritis – tai įvairiapusis jauno žmogaus lavinimas, susijęs su visais vaikų formaliojo ir neformaliojo ugdymo aspektais. Todėl vaikai buvo skatinami dalyvauti plakatų parodoje „The Many Pieces of Me ir You can travel and learn foreign languages“. Kadangi viena iš mokykloje ugdomų kompetencijų yra kūrybiškumas, buvo džiugu matyti nepaprastai kūrybingai, kruopščiai ir išradingai atliktus vaikų darbus.

 

Savaitės pabaigoje vyko du konkursai – „Grammar Wizard“ ir „Treasure Hunt“. Per pirmąją pamoką šeštų klasių mokiniai varžėsi dėl Gramatikos žynio titulo. Kova buvo tokia atkakli, kad teko skelbti dvi antrąsias ir dvi trečiąsias vietas. Taip pat per konkursą mokiniai lavino darbo su skaitmeninėmis priemonėmis įgūdžius „Quizizz“ platformoje. „Surask lobį!“ – turbūt labiausiai mokinių lauktas ir daugiausiai gerų emocijų suteikęs aštuntų klasių komandų edukacinis konkursas. Mokiniai turėjo atlikti daugybę užduočių ieškodami nuorodų ne tik mokyklos teritorijoje, bet ir už jos ribų. Kiekviena teisingai atlikta užduotis priartindavo prie paslėpto lobio. Bendradarbiavimas, komandinio darbo dvasia ir bendro tikslo siekimas komandai nugalėtojai padėjo greičiausiai surasti lobį.

 

Atvirumas pokyčiams – viena labiausiai ugdomų ir puoselėjamų mūsų mokyklos vertybių. Tai nuolatinis mokymasis ir tobulėjimas, naujų žinių siekimas, iššūkių priėmimas, bendravimas ir bendradarbiavimas. Todėl per visą savaitę vyko dar viena labai smagi ir įtraukianti veikla „Aš galiu būti mokytojas!“ – užsienio kalbos pamoka kitaip. Mokiniai ir jų tėvai buvo kviesti bent trumpai pabūti mokytojais. Turėjome galimybę stebėti įdomias šiuolaikines pamokas. Pamokas vedę mokiniai ir tėvai lavino savo organizacinius ir laiko vadybos gebėjimus, rengė pamokų planus. Ypač džiaugėmės jaunaisiais pedagogais, kurie išdrįso stoti prieš klasę ir „pasimatuoti“ mokytojo profesiją.

 

Užsienio kalbų savaitė visada suteikia daugybę gerų emocijų: laimėtojams pasididžiavimo jausmą, visiems – norą tobulėti, nes nuolat mokome mokinius įžvelgti galimybę, atrasti motyvaciją ir judėti pirmyn. Būtent tokia ir yra mūsų mokyklos vizija – ugdyti mokinį gyvenimo sėkmei.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.