Šv. Velykas pasitinkame lipdydami molinius kiaušinius

Janina Shubert
,
Kolorado lituanistinės m-klos mokytoja

2022 m. pavasarį Kolorado lituanistinę mokyklą pasiekė žinia apie LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos paskirtą paramą projektui „AŠ, TU ir MES – lietuviai!”, kurio metu keramikė tautodailininkė Jurgita Čiplytė supažindins su Lietuvos tautodailės tradicijomis praktiškai.

 

Jau balandžio 2 dieną prasidėjo 6 susitikimų po dvi pamokas tautodailės projektas. Keramikė Jurgita Čiplytė jungėsi į projektą virtualiai iš Lietuvos, o Kolorado lituanistinės mokyklos vaikai ją stebėjo ir klausėsi, bei dirbo bendraudami su tautodailininke būdami mokykloje Kolorado valstijoje (JAV). Jurgita susirinkusiems papasakojo apie senovės baltų raštus, jų reikšmes ir kilmę, na, o praktinė užduotis buvo susijusi su Šv. Velykomis. Valio! Šiais metais Šv. Velykas mokykloje pasitiksime su moliniais margučiais. Keramikė Jurgita rodė ir mokė, kaip pasigaminti molinius velykinius kiaušinius. Pasirodo, gaminti molinius margučius galima net trimis būdais: plokščius arba tuščiavidurius bei pilnavidurius. Kaip smagu, kad vaikai turėjo net kelis pasirinkimus, kiekvienas pagal kiekvieno norus ir galimybes. Dar smagiau buvo stebėti vaikų molinius kiaušinius, kurie į užsiėmimo pabaigą ėmė „rengtis“ kiškių, viščiukų, drakonų ar netgi vikingų „drabužiais“. Kiekvienas su dideliu užsidegimu ir savo mintimis bei idėjomis kūrė savo asmeninius velykinius molinukus, kuriuos puošė saulutėmis, žalčiukais, ugnies, laimės ir vėjo simboliais. Kai kuriems vaikams užteko laiko sukurti net keletą įspūdingų kūrinių. Dvi valandas patalpoje tvyrojo kūrybinė energija, netrūko daug plačiu šypsenų, šurmulio ir pasididžiavimu savais kūriniais!

Netradicinės pamokos tiek vaikams, tiek mokytojams, bei prisijungiantiems tėvams, padeda įgauti naujų įgūdžių, glaudžiai bendradarbiauti ir ugdyti lietuvybę Kolorado valstijoje (JAV).

 

Esame dėkingi keramikei – tautodailininkei Jurgitai Čiplytei už galimybę prisiliesti prie „žalio“ molio, kuriant meną su vaikiškomis šypsenomis Kolorade. Taip pat dėkojame Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai už šio projekto finansavimą.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.