Tununuko kelionės

Guoda Jakubavičienė

Ilgiau nei pusę metų apdovanojimo laukę vaikučiai savo darželiuose pagaliau sulaukė lėktuvėlio-treniruoklio „Tununuko“ apsilankymo! „Tununukas“, tai lėktuvėlis-treniruoklis, skirtas vaikams nuo 3 iki 8 metų. Lėktuvėlio autorius ir konstruktorius – Andrius Rimkevičius. Šio šypsenas keliančio ir abejingais nepaliekančio treniruoklio pavadinimas autoriui kilo iš vaikystės prisiminimų, kai jo jaunesnioji sesuo nemokėdama pasakyti lėktuviukas, sakydavo „Tununukas“.

 

2020 m. spalio 1–16 d. vykusiame Broniaus Oškinio vaikų aviacijos akademijos organizuotame ekologiniame konkurse „Žaliasis lėktuvėlis“ dalyvavę vaikučiai iš įvairių Lietuvos darželių, dalydamiesi iš antrinių žaliavų sukonstruotų lėktuvėlių nuotraukomis, galėjo laimėti lėktuvėlio-treniruoklio apsilankymą visam savo darželiui. Konkurse dalyvavo 28 skirtingos darželinukų grupės buvo sukurti net 113 „Žaliųjų“ lėktuvėlių! Visas lėktuvėlių nuotraukas galite rasti čia.

 

Konkurso nugalėtojai buvo paskelbti spalio 22 d., jais buvo išrinkti: Biržų mokyklos-darželio „Vyturėlis“, „Spinduliukų“ grupė, Jonavos lopšelio-darželio „Bitutė“, „Išradingučių“ grupė, Ukmergės lopšelio-darželio „Žiogelis“, „Paukštelių“ grupė. Pasak konkurso komisijos, darbelių reitingavimas buvo sunki užduotis, nes visi „Žalieji“ lėktuvėliai buvo nepakartojami ir savaip unikalūs.

 

Labai gaila, bet dėl epidemiologinės padėties Lietuvoje konkurso nugalėtojų lankymas buvo perkeltas į 2021 m. vasarą, todėl vaikučiai apdovanojimo laukė ilgiau nei pusę metų. Bet situacijai pasikeitus „Tununukas“ pradėjo savo keliones! Birželio 8 dieną su edukacine programa buvo aplankytas Biržų „Vyturėlis“, Birželio 15 d. – Ukmergės „Žiogelis“, Liepos 14 d. – Jonavos „Bitutė“. Apsilankymo metu vaikai ne tik išbandė lėktuvėlį-treniruoklį ir gavo „Tununuko“ piloto pažymėjimą, bet taip pat galėjo prisidėti kurdami bendrus plakatus ir margindami popierinius lėktuvėlius. Džiaugėsi ne tik auklėtiniai, bet ir darželių kolektyvai, darželiai prisipildė šventinėmis nuotaikomis, visi įsitraukė į edukacines veiklas.

 

Vaikų aviacijos akademija dar kartą dėkoja visiems dalyviams, visi sukurtieji „Žalieji lėktuvėliai“ – tikras įkvėpimas, kaip galime panaudoti jau nebereikalingus daiktus ir iš jų sukurti kažką nepaprasto!

 

Jeigu susidomėjote „Tununuko“ programa, skirta vaikų darželiams, kviečiame susisiekti telefonu +370 674 03467 arba el. p. guoda.jakubaviciene@lmnsc.lt.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.