Tomas seklys ir rašytoja Rebeka Una skatino mokinius rūpintis Žemės gelbėjimu

Lapkričio 19 d. puikiai žinoma rašytoja, knygų serijos apie Tomą seklį autorė Rebeka Una (Jurga Šalaševičiūtė) ir Tomas seklys sukvietė Šiaulių Gytarių progimnazijos 5a klasės mokinius (mokytoja Irena Vizgailienė) gelbėti Žemę!

Šis virtualus susitikimas – tai antroji Lietuvos kultūros tarybos ir Šiaulių miesto savivaldybės dalinai finansuojamo projekto „EKOBIBLIOTEKA: rytojaus kūrėjai“ susitikimo „Tomas seklys gelbsti Žemę: rūšiuok, sodink, tausok“ dalis. Dar ankstyvą rudenį mokiniai su rašytoja susitiko Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje ir mokėsi pagrindinių ekologijos principų ir būdų.

Virtualiame susitikime Rebeka Una papildė jau turimas mokinių žinias apie tai, kaip kiekvienas gali prisidėti prie Žemės gelbėjimo ir tvaraus gyvenimo būdo. Visi puikiai žinome, kad plastikas labai teršia gamtą, tad R. Una mokinių paklausė, kokia, jų nuomone, plastiko daroma žala? Mokiniai atsakė, kad plastikas žaloja gyvūnus. O rašytoja papildė, kad gyvūnai plastiką sumaišo su maistu ir jo prisiryja, arba kitaip nukenčia nuo žmonių naudojamo plastiko. „O šiaip plastikas dar labai kenkia ir mūsų atmosferai, jis išskiria anglies dvideginį ir dėl to mūsų Žemė labai šiltėja, – mokiniams pasakojo rašytoja. – Mūsų planeta pradėjo labai šilti ir pradėjo tirpti ledynai. Jei nebus ledo, tai mūsų planeta labai sukais. Nes štai dabar ledas atspindi saulės šilumą ir nėra taip karšta.“

 

Tomui sekliui labai patinka slidinėti ir čiuožinėti, todėl jis labai liūdi, kai žiemą nebūna sniego. Taip nutinka būtent dėl šiltėjančio klimato. Mokiniai taip pat sužinojo, per kiek laiko žemėje suyra mūsų išmestos atliekos: plastikas, popierius, metalas, stiklas ir kt. Pasirodo, tai trunka metų metus, todėl Žemė teršiama labai sparčiai.

R. Una ir Tomas seklys padėjo vaikams pasikartoti, ką reikia daryti, kad būtų mažiau šiukšlių – atsisakyti, sumažinti, panaudoti dar kartą, perdirbti bei kompostuoti. Paragino ateityje būtinai pasodinti po medį!

 

Kad mokiniai geriau įsidėmėtų susitikimų metu įgytas žinias, rašytoja paruošė žinių patikrinimo testą. Pasirodo, vaikai atidžiai klausėsi ir puikiai susitvarkė, įrodė, kad jau labai daug žino apie gamtai daromą žalą ir kokių galima imtis tvaraus gyvenimo priemonių, kad ta žala būtų kuo mažesnė!

 

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos inf.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.