Lietuvių kalbos dienos

Rasa Raižienė, Virginija Mikšaitė
,
VDU Ugnės Karvelis gimnazijos mokytojos

Vytauto Didžiojo universiteto Ugnės Karvelis gimnazijoje kiekvienais metais organizuojamos lietuvių kalbos dienos (lituanistinė savaitė), per kurias 5–12 klasių mokiniai atlieka įvairiausias veiklas, susijusias su lietuvių kalba ir literatūra. Šįkart 8 ir 5 klasės mokiniai bendradarbiavo.

 

 

Aštuntos klasės mokiniai mokėsi aprašyti fantastinį ir realųjį objektą. Pagal duotas nuotraukas jie aprašė namą, toliau dirbdami grupėse sukūrė bendrą – realųjį ir fantastinį – namo aprašymą, kuris buvo pateiktas penktokams (penktos klasės mokiniai dirbo po du). Jie porose iliustravo aprašytus aštuntokų namus. Refleksijos metu aštuntokai, pamatę penktokų piešinius ir palyginę su aprašymais, padarė išvadą, kad pateiktą informaciją visi suvokiame skirtingai, o penktokai negailėjo kritikos – pastebėjimų, kad aštuntokai netiksliai, neaiškiai apibūdino vaizduojamą objektą. Toks ir buvo mokytojų, kūrusių užduotį, tikslas.

 

Realusis aprašymas

Mažame kaimelyje buvo didelis namas. Namas buvo senas, rudu stogu, apkibęs samanomis ir apjuostas ruda tvora. Namo langai buvo sudužę ir mėlyni. Pamačiusi tokį namą, supranti, koks jis originalus ir išskirtinis. Sode, kuris supo namą, augo medeliai ir žydėjo įvairios gėlės. Tokio sodo ir namo niekur nepamatysi.

 

Fantastinis aprašymas

Tarp didelių medžių ir dar didesnių gėlių stovi milžiniškas namas. Namo durys buvo kreivos, kreivesnės už patį namą, namo kamine buvo langas su žaliais rėmais. O kad namas buvo pastatytas prieš milijoną metų, bylojo neaiškių formų bespalviai langai.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.