„eTwinning“ projektai – tai draugai, gera nuotaika ir šiuolaikinė pamoka

Dažnai mokytojai ieško atsakymo į jiems rūpimus klausimus – ko reikia šiuolaikiniams vaikams, kad būtų įdomu mokytis, būtų motyvuoti, siektų žinių ir ugdytųsi gebėjimus, reikalingus ateičiai. Viena iš galimybių ir atsakymas į rūpimus klausimus – dalyvavimas „eTwinning“ projektų veiklose. Suplanuotos veiklos projektuose sukasi apie integracijos ašį, kai tema plėtojama per įvairias pamokas ir veiklas vis kitu aspektu.

 

Sausio 30 d. Kauno Jono Pauliaus II gimnazijoje vyko tarptautinio „eTwinning“ projekto „Stebuklingoji žiemos šalis“ (angl. „Winter Wonderland“) partnerių susitikimas. Jame dalyvavo Bialystoko šv. Kirilo ir Metodijaus mokyklos (Lenkija) antros klasės mokiniai, jų tėveliai ir mokytoja Katarzyna Zajączkowska bei Lietuvos sporto universiteto (LSU) Kėdainių „Aušros“ progimnazijos trečiokai ir mokytoja Danguolė Tumėnienė. Pirmiausia visi svečiai aplankė parodą „Man patinka žiema“ (angl. „I Like Winter“). Tai viena iš daugelio „eTwinning“ projekto „Stebuklingoji žiemos šalis“ veiklų. Parodą organizavo Kauno Jono Pauliaus II gimnazija. Parodoje-konkurse dalyvavo ne tik susitikimo dalyviai, bet ir kiti tarptautinio „eTwinning“ projekto partneriai: LSU Kėdainių „Aušros“ progimnazijos pirmokai ir jų mokytoja Gabrielė Misevičienė, Ivano Kankaro pradinės mokyklos iš Zagrebo (Kroatija) pradinių klasių mokiniai ir jų mokytoja Petra Večerič, Kėdainių lopšelio-darželio „Pasaka“ ugdytiniai ir jų auklėtoja Rasa Simonavičienė, Runovo Kardinolo Stefano Višinskio pradinės mokyklos (Lenkija) ikimokyklinukų grupė ir auklėtoja Grazyna Skowronek. Piešinių vertinimo komisija, kurią sudarė Jono Pauliaus II gimnazijos direktorės pavaduotoja Renata Baršukaitienė ir anglų kalbos mokytojos Larisa Baronienė bei Vitalija Mikšytė, išrinko geriausius darbelius. Šių darbų autoriai ir jų mokytojai buvo apdovanoti direktorės padėkos raštais-pažymėjimais.

 

Susitikimui gimnazijos šeimininkai, 2c ir 2d klasių pradinukai bei mokytojos Edita Miliušienė, Danutė Guigienė, paruošė koncertą. Vėliau viena po kitos keitėsi veiklos. Kiekvienos projekto partnerės mokyklos mokiniai, padedami mokytojų, paruošė, pristatė ir mokė vieni kitus savo šalies liaudies žaidimų. Na, o žaisdami visi kartu mokėsi bendrauti ir bendradarbiauti tarptautinėje komandoje bei įgyti pasitikėjimo savimi. Vėliau išsiskaičiavę pasiskirstė į grupes ir išskubėjo į kūrybinių dirbtuvėlių integruotas dailės, technologijų ir anglų kalbos pamokas. Dvi integruotos pamokos vyko vienu metu. Mokiniai dirbdami mišriose tarptautinėse grupėse pirmiausia susipažino ir vieni kitus kalbino anglų kalba. Vėliau prasidėjo kūrybinis procesas. Vienoje grupėje ant iškirptų delniukų savo gimtąja kalba mokiniai rašė, kas jiems yra žiema. Iš užrašytų žalių delniukų mokiniai sukonstravo skarotą eglę, o sningančias snaiges papuošė savo šalies vėliavomis. Antroje grupėje mokiniai iš iškirptų geometrinių figūrų aplikavo žiemos paveikslus. Dirbant grupėmis ir atliekant numatytas užduotis, daugiausia dėmesio buvo skiriama meniniam ugdymui, užsienio kalbai ir bendravimui gimtąja kalba bei praktinei veiklai. Prieš atsisveikinant, Jono Pauliaus II gimnazijos direktorės pavaduotoja R. Baršukaitienė įteikė projekto parodos „Man patinka žiema“ nugalėtojams pažymėjimus, o svečiai ir šeimininkai apsikeitė atminimo dovanėlėmis. Popietę svečiai susipažino su Kauno senamiesčiu, aplankė Kauno pilį, dalyvavo edukacinėje pynimo virvelėmis programoje Kauno jaunųjų turistų centre.

 

Šis susitikimas turės tęsinį. Mokytoja K. Zajączkowska pakvietė Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos ir LSU Kėdainių „Aušros“ progimnazijos mokinius ir jų mokytojas apsilankyti Lenkijos Bialystoko šv. Kirilo ir Metodijaus mokykloje. Visoms numatytoms projekto veikloms pritaria mūsų mokyklų direktorės, administracija ir mokinių tėveliai. Gera kurti, bendrauti ir bendradarbiauti kartu.

 

Danguolė Tumėnienė

LSU Kėdainių „Aušros“ prog-jos pradinių klasių mokytoja metodininkė

Larisa Baronienė

Kauno Jono Pauliaus II g-jos anglų kalbos mokytoja metodininkė

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.