Ugdymas karjerai šiuolaikiškai

Laima Vaičiūnienė
,
Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinės m-klos bibliotekos vedėja

Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinėje mokykloje dirbantiems pedagogams tenka sudėtingas mokinių ugdymo karjerai uždavinys. Klasės auklėtojas yra pagrindinis patarėjas, pagalbininkas šiuolaikiniame darbo pasaulyje, kuris kelia naujus reikalavimus karjerai. Todėl spalio 16 d., pasitarus su dešimtokų klasės auklėtoja Žydrūne Zubrickiene, į susitikimą su 10 klasės mokiniais buvo pakviesti atstovai iš Marijampolės profesinio rengimo centro. Į susitikimą mielai sutiko atvykti šio centro karjeros koordinatorė Irma Petraškaitė, socialinė pedagogė Edita Rakauskienė ir buvęs šios mokymo įstaigos mokinys Vytautas Aleliūnas, dabar jau ketverius metus dirbantis Marijampolės picerijoje „CanCan pizza“ padavėju.

 

Irma Petraškaitė dešimtokams kalbėjo apie Marijampolės profesinio rengimo centro mokymo programas, mokymosi sąlygas, stengėsi padėti mokiniams orientuotis šiuolaikiniame darbo pasaulyje. Atrasti savas charakterio savybes, vertybes ir požiūrį, kurie padėtų kuo sėkmingiau prisitaikyti prie sparčios kaitos, vykstančios visuomenėje, atrandant savo vietą. Koordinatorė kalbėjo apie stojimo sąlygas, registraciją, patogų prašymų pateikimą LAMA BPO interneto svetainėje. Konsultavo, atsakinėjo į mokiniams rūpimus klausimus ir pakvietė į atvirų durų dienas, vyksiančias Marijampolės profesinio rengimo centre.

 

Edita Rakauskienė paaiškino dešimtokams apie šiuolaikinės karjeros kompetencijas. Ji teigė, kad vienas svarbiausių dalykų – nuolatinis mokymasis.

Vytautas Aleliūnas entuziastingu pasakojimu apie savo sėkmingą patirtį neabejotinai pagelbėjo mokiniams kurti karjeros planus. Remdamasis patirtimi, pateikdamas konkrečių pavyzdžių, paskatino mokinius įžvelgti prioritetus.

 

Džiugu suteikti mokiniams supratimą, kad karjera labiausiai priklausys nuo savarankiškų ir ambicingų sprendimų siekiant jos tikslų.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.