Ugdymas išvykų metu

Aistė Šilgalienė
,
Širvintų l.-d. „Boružėlė“ ikimokyklinio ugdymo pedagogė

Ikimokykliniame amžiuje vaikai ypač smalsūs: noriai tyrinėja, kasdien išbando naujus, jiems nežinomus dalykus, stebi, eksperimentuoja su aplinkoje esančiais daiktais. Norėdami suvokti dalyko esmę, vaikai turi veikti patys – išsiaiškinti, atrasti ir pažinti juos supantį pasaulį. Per įgautą patirtį jie patiria įvairių išgyvenimų ir plėtoja savo gyvenimišką patirtį. Todėl ugdymo procese taikytini ugdymo(si) metodai, privalo būti patrauklūs vaikui, stiprinti jų mokymosi motyvaciją, skatinti smalsumą, plėsti mąstymo, kūrybiškumo gebėjimus, ugdyti charakterį. Vienas iš tokių ugdymo(si) metodų – ugdymas(is) per patirtį – pažintinės išvykos.

 

Pažintinės išvykos vaikams padeda lavinti jų pastabumą, suteikia galimybę pamatyti įdomias gamtos vietas, gyvūnų įvairovę, tautinį paveldą ir kt. Taip pat lavėja vaikų socialiniai, komunikavimo, globalaus mąstymo įgūdžiai, vaikai mokosi veikti komandoje, padėti vienas kitam, ugdosi saugaus elgesio įgūdžius.

 

Spalio 19, 20, 22 dienomis „Boružėlių“, „Pagrandukų“ ir „Kodėlčiukų“ grupių ugdytiniai lankėsi D. Ėmužytės ekologiniame ožkų ūkyje, kuris įsikūręs Griciūnų k., Jauniūnų sen., Širvintų r. Edukacinės išvykos tikslas – skatinti vaikų susidomėjimą gyvulininkyste, supažindinti su gyvulininkystės ūkių specifika, maisto gamyba, kelti gyvulininkystės profesijų prestižą, populiarinti šią žemės ūkio šaką. Ūkininkė mielai aprodė savo ekologinį ūkį, papasakojo, kaip auginami ir prižiūrimi jos gyvuliai, vaišino ypatingo skonio ožkų pieno sūriais. O jau sūrių rūšių – visų nei išragausi, nei pavadinimą atsiminsi, tik žinai, kad valgei, kad skanu. Didžiausią įspūdį vaikams paliko naminiai gyvūnai: ožkelės ir jų mažieji ožiukai, avelės, triušiai, arkliai, vištos, žąsys, antys, povai, putpelės. Susipažindami su aplinka, vaikai linkę viską paliesti rankomis, tad drąsiausi galėjo gyvūnus pamaitinti, paglostyti ir net apsikabinti. Grįžę į darželį, ugdytiniai dar ilgai diskutavo ir aptarinėjo aplankyto ūkio įspūdžius, juos įamžino ir savo kūrybiniuose darbeliuose, piešiniuose.

 

Ar jums teko patiems gaminti aukštaitiškus koldūnus? „Kiškučių”, „Žiogelių“, „Nykštukų“ ir „Spindulėlių“ grupių ugdytiniai gamino patys! Spalio 11, 19, 26, 27 dienomis vykome į Balninkus, Molėtų r. Dalyvavome edukacinėje programoje „Aukštaičių valgiai – karalių stalui“. Kartu su edukatore Jurgita Stalauskiene gaminome aukštaitiškus koldūnus su skirtingais įdarais, sužinojome daug įdomybių apie mūsų, lietuvių, tautinį paveldą. Pavyzdžiui, kas yra šaltanosiai, kaip anksčiau švęsdavo gimtadienius, kodėl aukštaitiški koldūnai tokie dideli ir pan. Kol mūsų „nulipdyti“ kulinariniai šedevrai keliavo tiesiai į orkaites, aplankėme vienintelį lietuviško stiklo muziejų. Vaikų dėmesį patraukė tokie įdomūs eksponatai, kaip senovinio stiklo pūtimo aparatas, neperšaunamas stiklas, dekoratyvinės figūrėlės… Ir tai dar ne viskas… Kiekvienas galėjo „pasimatuoti“ savo jėgą, pakeldamas senovinį lygintuvą. Susipažinti su mūsų prosenelių audimo staklėmis, išbandyti lyginimo būdą, išgirsti senovinio mokyklinio varpelio skambesį ir t.t. O kai apžiūrėję muziejų  sugrįžome atgal, virtuvėje tvyrojo nepakartojamas aromatas ir nuo savo pačių pagamintų skanėstų net širdis apsalo… Išvyka buvo pilna įspūdžių, grįžome sotūs ir laimingi!

 

Ikimokyklinukai ypač veiksmingai sugeria juos supantį pasaulį, todėl išvykose įgytos žinios išlieka gerokai ilgiau negu pasyviai gaunat informaciją iš kitų žmonių ir dar daugiau teigiamų emocijų!

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.