Penktadienis kitaip: įsitraukiant į STEAM veiklą „Sveikatos daržas“

Rima Skrinskienė
,
mokytoja

Ruduo pas mus atkeliavo pilnomis rieškučiomis riešutų, sunokusių obuolių, didžiulių darže užaugusių moliūgų ir ne tik. Smalsiems Mažeikių lopšelio-darželio „Eglutė“ priešmokyklinio ugdymo 6A ir 6B grupių vaikams parūpo visas rudens gėrybes suskaičiuoti, pasverti, pamatuoti, tarpusavyje palyginti. Vaikai ryte susipažino su matavimo, svėrimo priemonėmis. Įsidienojus aktyviai įsitraukė į STEAM veiklas. Kartu su mokytojomis (Obuoliu, Moliūgu ir Grybu) vaikai įveikė daugelį užduočių stotelių.

 

Neapsieita ir be išmaniųjų technologijų. Tikslingas skaitmeninių interaktyvių priemonių panaudojimas padėjo vaikams patirti pažinimo džiaugsmą, suteikė plačias, patrauklias galimybes veikti, tyrinėti, pažinti supantį pasaulį. Metų laiką sužinojo, iššifravę QR kodą. Naudodamiesi QR kodo skaitytuvu, ugdytiniai išsiaiškino, kokiais vitaminais „turtinga“ konkreti daržovė ar vaisius. Skaitmeninių priemonių panaudojimas ugdomajame procese ne tik didino vaiko mokymosi motyvaciją, bet ir plėtojo mąstymo, problemų sprendimo, kūrybiškumo gebėjimus, leido individualizuoti ugdymo turinį.

 

Tėveliai parūpino sodo ir daržo gėrybių, kurios viliojo vaikus savo dydžiu, formomis, spalvomis. Vartodami sąvokas „mažiau“, „daugiau“, ieškodami įvairių galimų sprendimų (kokias matavimo, svėrimo priemones pasirinkti), ugdytiniai ugdėsi matematinius gebėjimus. Tyrinėjo centimetrinę juostelę, liniuotę, įvairias svarstykles, ieškojo atsakymų į probleminius klausimus. Vaisiai, daržovės buvo sveriami, matuojamos jų apimtys.

 

 

Atliekant eksperimentą, „Draugiški obuoliukai“, buvo keliamos hipotezės, ieškoma atsakymo, kodėl du besisupantys obuoliukai pavadinti draugiškais. Kurdami, piešdami ant skirtingos tekstūros pagrindo, konstruodami daržo gėrybes iš gamtinės medžiagos, modeliuodami „Ežiuką“ iš cukinijos ir mažų smeigtukų, ugdytiniai turėjo galimybę ugdytis STEAM gebėjimus.

 

Kupini gerų emocijų, įveikę nemažai sunkumų, ugdytiniai skanavo rudens gėrybes, įvardindami jų kvapą ir skonį.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.