Duonos dienos proga „Biržų duona“ kviečia mokytojus ir tėvelius su vaikais atlikti smagų eksperimentą

Vasario pradžioje Lietuvoje minima Šv. Agotos, duonos globėjos, diena. Siekdama ją įprasminti, „Biržų duona“ paruošė specialią edukacinę programą darželiams ir mokykloms – darželinukai ir pradinių klasių moksleiviai kviečiami kartu su tėveliais bei mokytojais atlikti gyvą eksperimentą ir savarankiškai užauginti duonos raugą. Tai puiki galimybė atsigręžti į protėvių tradicijas ir sužinoti, kaip iš tikrųjų atsiranda duona.

 

„Norime prisidėti prie mažųjų edukavimo, padėti mokytojams bei tėvams labiau įtraukti vaikus į tradicijų pažinimą ir tai daryti ne tik teoriškai, tačiau ir eksperimentuojant praktiškai. Vaikai linkę mėgautis įvairiais kepiniais ir duonelėmis, tad nusprendėme juos interaktyviai supažindinti su duonos gamybos procesu ir parodyti, kaip užauginti duonos raugą“, – apie kilusią idėją pasakoja kepyklos rinkodaros vadovė Natalija Kurganovė.

 

Mažieji smagų mokslinį eksperimentą gali atlikti tiek darželyje ar klasėje kartu su mokytojais ir klasės draugais, tiek namuose su tėveliais. Jam reikalingos paprastos, buityje randamos priemonės ir keli produktai. Ypač smagia bandymo dalimi taps tai, kad vaikai augins duonos raugą savarankiškai ir stebės jo įdomų brandinimo procesą – raugas yra gyvas, jis per naktį pakyla, aiškiai matomi burbuliukai.

 

Natūraliai išaugintą duoną raugą galima panaudoti kepant duoną, blynus, vaflius, pyragus ir kitus skanėstus. Duonos raugas padeda tešlai iškilti, jo dėka kepiniai tampa purūs, minkšti ir gardūs. Taip pat siūloma subrandintą raugą perkelti į šaldytuvą ar šaldiklį, saugoti ir panaudoti po kurio laiko gaminant kvapnią duonelę ar įvairius kepinius.

 

Specialus laiškas nuo Kepėjo su įtraukia istorija ir bandymo instrukcija

 

Kepėjo laiške vaikams pateikiamas duonos Raugo visatos auginimo receptas:

Reikės: 50 g (apie 2 kupinų v.š.) ruginių miltų, 50 ml (apie 2 v.š.) vandens, stiklainio, rankšluosčio, markerio.

Visas procesas užtruks 5 dienas. Pirmą dieną stiklainėlyje reikia sumaišyti ruginius miltus (50 g) su vandeniu (50 ml). Raugas turi būti panašus į grietinės konsistenciją. Ant stiklainėlio būtinai pažymėki liniją, kuri primins apie dabartinį raugo ūgį – taip matysi, kaip jis plečiasi ir auga. Tada gali indą užkloti rankšluostėliu. Tik neužspauski, nes raugui reikia kvėpuoti. Palinkėki jam sėkmės ir paliki miegoti 24 valandoms.

Antrą dieną pakartoki tą patį, ką darei pirmą dieną.

Trečią dieną Raugą reikia atšviežinti, t. y. stiklainėlyje palikti tik apie porą kupinų šaukštų užaugusio raugo (likusią dalį išmesti). Kodėl? Todėl, kad Raugo visatos bakterijoms reikia atsinaujinti ir augti. Tad pirmiausia pasižymėki markeriu, koks Raugo ūgis, nugriebki nebereikalingą jo dalį, o likusią pamaitinki tais pačiais miltais (50 g) ir vandeniu (50 ml). Vėl palinkėki gero poilsio, augimo, šiltai užkloki ir paliki stovėti kambaryje dar 24 valandoms.

Ketvirtą, penktą dienomis pakartok tą patį, ką darei trečią dieną.

Raugo visata užauga tada, kai yra stipriai paūgėjusi (atkreipki dėmesį į brūkšnelius), suburbuliavusi ir skleidžianti rūgštų, jogurtą ar actą primenantį kvapą. Jei kvapelis itin aštrus – gali būti, kad Raugui dar trūksta laiko. Pamaitinki dar kartą ir leiski jam šiltai, ramiai pabūti dar 12 valandų.

 

Edukacijos organizatoriai sukūrė ir vaizdo įrašą, kuriame pasakojama apie tai, kaip gimsta duona ir, kokioje šalyje buvo rastas kepalėlis, skaičiuojantis net 4000 metų.

 

„Mažųjų mokymas apie tai, kaip ant stalo atsiranda duona, jau tampa mūsų kasmetine tradicija. Pamatėme didelį susidomėjimą praėjusiais metais, pakvietę darželinukus ir pradinių klasių moksleivius nuotoliniu būdu iš klasės ar namų tiesiogiai prisijungti į edukacinę ekskursiją ir susipažinti su duonos keliu. Ekskursiją gyvai stebėjo virš 700 darželių grupių ir mokyklų klasių, o vėliau įrašas sulaukė dar virš 3000 peržiūrų. Tikimės, ir šiais metais įtraukti kuo daugiau vaikų“, – atskleidžia N. Kurganovė.

 

2022 metų tiesioginė ekskursija

 

„Biržų duona“ inf.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.