Mažojoje Lietuvoje įvyko seminaras Marijos Gimbutienės metams paminėti

Lietuvos Respublikos Seimas, rekomendavus UNESCO organizacijai, 2021 metus paskelbė archeologės ir antropologės, archeomitologijos pradininkės Marijos Gimbutienės metais. Marija Gimbutienė pelnė pasaulinį pripažinimą, tyrinėdama Europos neolito ir bronzos amžiaus kultūras. Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras mini šios Lietuvą garsinusios mokslininkės šimtmetį rengdamas mokymų ciklą išskirtiniais istoriniais ir etnografiniais objektais pasižyminčiuose, gilias tradicijas iki šių dienų išlaikiusiuose Lietuvos regionuose.

 

Rugpjūčio 19–22 d. Priekulėje ir Nidoje vyko kvalifikacijos tobulinimo seminaras, kuriame mokyklų edukacinių erdvių kūrėjai buvo supažindinami su Mažosios Lietuvos kultūriniais ir gamtiniais objektais, kūrybiškai įrengtomis ugdymo įstaigų erdvėmis. Seminaro dalyviai buvo įtraukti į etnokultūrines, gamtines ir patirtines edukacijas, susipažino su Mažosios Lietuvos istorija ir šio unikalaus regiono kraštovaizdžiu.

Seminaro metu aplankytos net trys ugdymo įstaigos 2020 m. tapusios LMNŠC koordinuojamo Mokyklų edukacinių erdvių konkurso laureatėmis – Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazija, Neringos meno mokykla bei Klaipėdos rajono Gargždų lopšelis-darželis „Naminukas“.

 

Keliaudami po Mažąją Lietuvą dalyviai taip pat lankėsi bei dalyvavo praktiniuose užsiėmimuose Dovilų etnokultūros centre, Jono Gižo etnografinėje sodyboje, Ievos Simonaitytės memorialiniame muziejuje, Laisvės ir kovų tremties muziejuje, tyrinėjo unikalią Neringos gamtą kormoranų kolonijoje bei Grobšto gamtos rezervate.

 

Labai dėkojame Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos direktoriaus pavaduotojai ugdymui Loretai Kaltauskienei, Gargždų lopšelio-darželio „Naminuko“ direktorei Raimundai Mockuvei, Neringos meno mokyklos direktorei Rasai Norvilienei ir Kuršių Nerijos nacionalinio parkui už bendradarbiavimą bei kupiną įspūdžių programą.

 

Kai kurių seminaro dalyvių ugdymo įstaigos dar nėra dalyvavusios Mokyklų edukacinių erdvių konkurse, tačiau tikimės, kad apsilankymas labiausiai išsiskiriančiose Klaipėdos rajono ir Neringos mokyklose bei kita seminaro metu įgyta patirtis paskatins dar labiau puoselėti savo mokyklų erdves ir 2022 m. pristatyti savo kūrybą nacionaliniame edukacinių erdvių konkurse.

 

Renginių ciklą numatoma tęsti organizuojant seminarą Kaune rugsėjo 30–spalio 1 d., kuriame bus nagrinėjama Kauno ugdymo įstaigų etnokultūros ir gamtinio ugdymo kūrimo patirtis, lankomi su Marijos Gimbutienės veikla susiję objektai.

 

LMNŠC inf.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.