Įsipareigojo sveikiau maitinti ligoninėse ir švietimo įstaigose

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei Lietuvos dietologų draugija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo bus siekiama sudaryti kuo geresnes sąlygas organizuoti maitinimą ligoninėse ir švietimo įstaigose.

Artimiausiu metu pagal šį susitarimą planuojama parengti pavyzdinius valgiaraščius, kuriais tiek gydymo, tiek švietimo įstaigos galės naudotis nemokamai. Įvertinus maisto ligoninėse ir švietimo įstaigose patikrinimo rezultatus, planuojama parengti naują maitinimo organizavimo gydymo įstaigose tvarkos aprašą ir tobulinti švietimo įstaigoms skirtą tvarkos aprašą. Na, o gydymo ir švietimo įstaigų virėjai bus išmokyti gaminti sveikatai palankų maistą.

 

Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos vaikų maitinimo vertinimas

 

SAM

Maistą gamina pati įstaiga. Mokiniai valgo progimnazijos valgykloje. Taip pat veikia pradinio ir ikimokyklinio ugdymo filialas (21 vaikas), kurio ugdytiniai maitinasi atskirose patalpose. Į šias patalpas maistas vežamas termosuose.

Per tikrinimą nustatyta gera maisto ruošimo higiena. Mokiniai gali nusipirkti įvairių vaisių už nedidelę kainą. Nemokamai besimaitinantiems vaikams taip pat tiekiami vaisiai. Prie visų patiekalų – troškintos arba žalios daržovės. Maistas patiektas estetiškai. Tarp valgymų ir valgydami vaikai gali higieniškai atsigerti kambario temperatūros vandens. Valgykloje paprašius nemokamai galima gauti karšto vandens. Tiekiama pagal poreikį saldinta arba nesaldinta arbata. Mokiniai sakė, kad maistas skanus, visada valgo mokyklos valgykloje, išdalytose apklausos anketose taip pat nurodė, kad maitinimu yra patenkinti. Valgyklos vedėja skundėsi, kad vaikai nelabai mėgsta daržovių.

Skelbimų lentoje skelbiama visa reglamentuota informacija. Vaikai noriai bendravo ir patys paaiškino, kur ieškoti reikiamos informacijos ir ką ji reiškia. Patiekiama informacija apie alergenus. Taip pat vaikai paaiškino, kad reikiamą informaciją visada pateikia ir virtuvės darbuotojos.

 

ŠMM

Progimnazija vykdo pagrindinio ugdymo pirmojo koncentro programą bazinėje mokykloje (5–8 klasėse mokosi 349 mokiniai) ir pradinio bei ikimokyklinio ugdymo programą – Zibalų pagrindinio ugdymo skyriuje (21 mokinys). Nemokamą maitinimą gauna 43 mokiniai (4 iš jų Zibalų skyriuje).

5 klasių mokiniai maitinami per pirmą ilgąją (20 min.) pertrauką, 6–7 klasių mokiniai – per antrą ilgąją (20 min.) pertrauką, 8 klasių mokiniams yra skiriama 15 min. pertrauka po 5 pamokų. Dalis pageidaujančių aštuntokų gali pavalgyti per bet kurią pertrauką, nes dažniausiai būna laisvų stalų ir kitiems netrukdoma. Be to, po pirmos ir antros pamokų yra 10 min. pertraukos, per kurias pageidaujantys mokiniai gali valgyti pusryčius. Šia galimybe dažniausiai naudojasi vyresniųjų klasių mokiniai. Progimnazijos Zibalų skyriaus auklėtiniams maistas yra ruošiamas šioje valgykloje ir vežamas termosuose. Nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams dėl ligos nelankius mokyklos, jų tėvams yra skiriami sausi maisto daviniai.

Valgyklos patalpos yra erdvios, tvarkingos, įrengta 13 praustuvių rankoms nusiplauti, pakabinti popieriniai rankšluosčiai, pastatytas geriamojo vandens aparatas, o šalia jo ant padėklo padėtos švarios apverstos stiklinės ir greta ant kito padėklo – panaudotos.

Valgykloje organizuojamas mokytojų budėjimas. Valgykla dirba iki 16.00 val., todėl mokiniai turi galimybę pavalgyti ir po pamokų. Akivaizdu, kad vaikai mokomi laikytis rankų higienos, elgesio ir valgymo kultūros. Beveik visi atėję į valgyklą valgyti nusiplauna rankas, o kai kurie plaunasi ir išeidami.

Progimnazijos viduje ir išorėje įrengtos vaizdo kameros. Mokiniams pagal pasitvirtintas Vidaus tvarkos taisykles draudžiama pasišalinti iš mokyklos teritorijos.

Kaišiadorių visuomenės sveikatos priežiūros biuras yra skyręs sveikatos priežiūros specialistą, kuris kelis kartus per savaitę lankosi progimnazijoje, veda sveikatai palankios mitybos ir asmens higienos įgūdžius formuojančius užsiėmimus.

Progimnazija dalyvauja projekte „Darni mokykla“, Sveikatą stiprinančioje programoje, Šviečiamosios gyvulininkystės programoje, vykdo savo progimnazijos Ekologinės daržininkystės projektą: augina daržoves, prieskoninius augalus, gamina su jais patiekalus, kviečiasi ūkininkus ir visos bendruomenės narius.

 

Rekomendacijos

Vietoje daržovių salotų pabandyti tiekti pjaustytas daržoves, galbūt toks patiekimas paskatins jų vartojimą.

 

Ieva Gudanavičienė

LR sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyr. specialistė

Vita Šturmienė

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė

Ramutė Zungailienė

LR švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento Regioninės politikos analizės skyriaus vyr. specialistė

 

###

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, minėtas susitarimas dar kartą įrodo, kad maitinimo organizavimo problemos ligoninėse, švietimo įstaigose yra itin svarbios visai visuomenei, todėl socialiai atsakingos organizacijos prisijungia prie valstybės įstaigų iniciatyvų ir jas dar labiau papildo.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pritaria sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai. Pasak jos, maisto vertinimas švietimo įstaigose tik dar kartą patvirtino vaikų ir tėvų nuogąstavimus, kad ne visose švietimo įstaigose vaikai gauna pakankamai kokybišką maistą, ugdoma valgymo kultūra ir higiena.

„Labai ačiū mobiliai įstaigų maisto vertintojų komandai, kuri padarė didelį darbą lankydama švietimo įstaigas ir vertindama, ką valgo mažiausi mūsų visuomenės nariai. Juo labiau kad maitinimas švietimo įstaigose aktualus didžiajai daliai šalies vaikų – daugiau nei 430 tūkst. darželinukų ir mokinių, todėl sveikos mitybos įgūdžius būtina lavinti nuo mažų dienų. Tolesnis bendradarbiavimas su maitinimo įstaigų vyriausiaisiais virėjais ir dietologais, tikėtina, lems, kad dar daugiau švietimo įstaigų pasieks kokybiškas ir sveikas maistas“, – sakė švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

 

Bendradarbiavimo susitarimu Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija įsipareigoja derindama su Lietuvos dietologų draugija parengti pavyzdinį pagrindinės dietos ne mažiau kaip 1 savaitės valgiaraštį Lietuvos gydymo įstaigoms ir rekomenduojamus patiekalų keitimo variantus bei pavyzdinius 3 savaičių valgiaraščius Lietuvos mokykloms, rekomenduojamus patiekalų keitimo variantus.

Taip pat planuojama išmokyti kokybiško ir sveikatai palankaus maisto gaminimo įgūdžių ne mažiau kaip 60 gydymo įstaigų bei mokyklų virėjų, mokymus planuojama pradėti organizuoti jau artimiausiu metu.

 

Parengta pagal SAM ir ŠMM inf.

Mielai sutinkame pasidalyti „Švietimo naujienų“ svetainėje skelbiamais tekstais ir nuotraukomis, tik prašome nurodyti informacijos šaltinį ir autorius.